Μάχη για την προστασία των δασών από τα αυθαίρετα
Σταυρογιάννη Λ.
Tη σύσταση και λειτουργία ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, αλλά και την εγκατάσταση ειδικού συστήματος τηλεσκοπικής χαρτογράφησης, μέτρα που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προ πολλού ώστε τα αυθαίρετα στα δάση να εντοπίζονται και να κατεδαφίζονται εν τη γενέσει τους, προβλέπει η πρόταση νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, τα οποία έγιναν στάχτη φέτος το καλοκαίρι, αλλά και στο παρελθόν της Αττικής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί ως τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (υπηρεσία η οποία ιδρύθηκε μετά από πιέσεις της Ε.Ε. στα τέλη του 2003 και ακόμη παραμένει υποστελεχωμένη, με το μισό προσωπικό σε σχέση με αυτό που προβλέπεται, δηλαδή πάνω από 80 υπαλλήλους). Αντικείμενό της θα είναι ο εντοπισμός αυθαίρετων κατασκευών και η κατεδάφισή τους.
Παράλληλα ο Οργανισμός Κτηματολογίου - Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ), σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου οφείλει να εγκαταστήσει σύστημα τηλεσκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης στον νομό Αττικής. Υποχρέωσή του είναι να ενημερώνει σε μηνιαία βάση την παραπάνω υπηρεσία για κάθε νέο κτίσμα που καταγράφει στους χάρτες του, συνοδεία των γεωγραφικών συντεταγμένων. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε νέα άδεια οικοδομής που εκδίδεται θα είναι η αναφορά των γεωγραφικών συντεταγμένων του κτίσματος.
Αναστολή αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στα καμένα
Η πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στο σύνολό της αύριο από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και να δοθεί στους αρμόδιους φορείς ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους, προβλέπει ακόμη, έως ότου κυρωθούν, τεθούν δηλαδή σε ισχύ οι δασικοί χάρτες για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των περιοχών οι οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, στο σύνολό τους, ή τμήμα τους, την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αλλά και την απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Όπως δήλωσε η ίδια την Πέμπτη, σε 4-5 ημέρες θα προωθηθεί στη Βουλή για να αποφευχθούν αλλαγές χρήσης και θα ισχύσει καταρχήν για την Αττική.
Έτσι κι αλλιώς, όμως, εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα προσδιορίζουν και θα ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες των νέων υπουργείων και υπουργών για να μπορούν να υπογράψουν. Έως ότου προσδιορισθούν επακριβώς οι αναδασωτέες περιοχές, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών εφαρμόζεται σε όλες τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές των δήμων και των κοινοτήτων οι οποίες επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών επιτρέπεται μόνον για τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα που καταστράφηκαν ή παρουσιάζουν ζημιές εξ αιτίας των πυρκαγιών. Όταν οριοθετηθούν οι αναδασωτέες περιοχές, πάλι κατ' εξαίρεση θα επιτρέπονται οικοδομικές εργασίες για κτίσματα τα οποία διέθεταν "νομίμως οικοδομική άδεια” πριν από την εκδήλωση των πυρκαγιών και μόνον μετά από αυτοψία Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου για τη διαπίστωση της ακριβούς και νόμιμης χωροθέτησης του κτίσματος. Οι επιτροπές αυτές θα συγκροτούνται με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής και θα είναι τριμελείς: εκπρόσωπος από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος της Πολεοδομίας και του Δασαρχείου της περιοχής.
Ξεμπλοκάρουν οι δασικοί χάρτες
Το Σχέδιο Νόμου επαναφέρει τον ορθό λόγο και τους κανόνες της επιστήμης, καθώς καταργεί το εδάφιο 3 του άρθρου 1 του νόμου 3208/2003 και επανέρχεται στον ορισμό της έννοιας του δάσους, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 998/79 για την προστασία των δασών . Η κατάργηση της διάταξης αυτής του προεκλογικού νόμου Δρυ, το 2003, μεσούντος του εκσυγχρονισμού επί ΠΑΣΟΚ, με την οποία επιχειρήθηκε η αλλαγή του ορισμού της έννοιας του δάσους, προς εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας, με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, ανοίγει τον δρόμο για την κύρωση των δασικών χαρτών.
Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση διαφωνούσε με τον νόμο Δρυ, αλλά ως κυβέρνηση τον διατήρησε. Άλλη διάταξη του ίδιου νόμου (εδάφιο 15 του άρθρου 21), η οποία έδινε συγχωροχάρτι στους καταπατητές, επίσης καταργείται. Επανέρχεται η διάταξη του άρθρου 114 του νόμου 1892/1990, η οποία επιβάλλει στους καταπατητές και τους αυθαιρετούντες σε δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί από φωτιά πρόστιμα από 5 έως 50 εκατ. δραχμές, όπως ήταν τότε.
Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κατατεθεί προδικαστικό ερώτημα από το ΣτΕ ύστερα από προσφυγές κατά του νόμου Δρυ, ενώ είχε παγώσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών ύστερα από απόφαση του τμήματος αναστολών το 2005, καθώς η γνωστή ως εγκύκλιος Χατζημιχάλη τους αχρήστευε, αφού τους ερμήνευε με τον νέο ορισμό. Κατά τη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, εκπονήθηκαν δασικοί χάρτες για περίπου 7 εκατ. στρέμματα και τώρα εκπονούνται για 113 περιοχές στο σύνολο της επικράτειας. Από αυτούς καλύπτονται σημαντικά τμήματα της Αττικής.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=500194
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ λέγοντας τη γνώμη μου.