ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ & ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑ.

Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ


Η πυρκαγιά... βοηθάει την οικοπεδοποίηση
Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία απαγορεύει την οικοδόμηση εντός των δασών και των δασικών εκτάσεων, κάθε πυρκαγιά στην Αττική αποκαλύπτει πλήθος σπιτιών κρυμμένων στη σκιά των πεύκων... Τα περισσότερα από αυτά είναι παράνομα. Κάποια ωστόσο έχουν ανεγερθεί νόμιμα ή έχουν νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων. Αρκεί ο ιδιοκτήτης της έκτασης να καταφέρει να αποδείξει ζητώντας «πράξη χαρακτηρισμού» από το δασαρχείο, ότι εκεί όπου προτίθεται να χτίσει ή έχει ήδη χτίσει δεν είναι δάσος ή δασική έκταση. Και βέβαια μια φωτιά, που απαλλάσσει από την «ενοχλητική» δασική βλάστηση ολόκληρες περιοχές, βοηθάει.
Πολλά από τα σπίτια που βρίσκονται σε δάση έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με τον πρώην δασάρχη Πεντέλης κ. Αλ. Ρήγα, υπάρχουν πολλά κληροτεμάχια μέσα στα δάση της Αττικής, εκτάσεις που παραχωρήθηκαν σε ακτήμονες πριν από 30 - 40 χρόνια. Τα παλαιά αυτά αγροκτήματα εκμεταλλεύονται πολλοί σήμερα για να χτίσουν.
Επίσης πολλές εκτάσεις που σκεπάζονταν από δάση εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης την εικοσαετία 1955 - 1975 με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Τη σχετική ένταξη μάλιστα δεν συνυπέγραψε ποτέ το υπουργείο Γεωργίας, όπως όριζε η νομοθεσία. Ο σκόπελος όμως αυτός παρακάμφθηκε με διάταξη που κρίνει τα συγκεκριμένα σχέδια πόλης νόμιμα έως ότου... λυθεί το ζήτημα.
Ενας ακόμα τρόπος να χτιστούν «νόμιμα» σπίτια εντός του δάσους είναι μια πυρκαγιά. Αν κάποιες από τις καμένες εκτάσεις δεν κηρυχθούν αναδασωτέες, εξαιρούνται από την προστασία της δασικής νομοθεσίας και ανοίγει ο δρόμος για οικοδόμησή τους.
Στην πυρκαγιά της Ραφήνας στις 28 Ιουλίου του 2005, στην οποία κάηκαν συνολικά 10.629 στρέμματα, εξαιρέθηκαν της αναδάσωσης 2.297 με απόφαση που βγήκε τρεις μήνες μετά. Αυτά τα στρέμματα σύμφωνα με το αρμόδιο δασαρχείο ήταν χωράφια εντός τους δάσους. Μια νέα απόφαση φέτος (26 Ιουνίου 2009) κηρύσσει αναδασωτέα άλλα 93,80 στρέμματα από αυτά που είχαν εξαιρεθεί. Χρειάστηκαν λοιπόν τέσσερα χρόνια για να αποφασιστεί πού είναι δάσος και πού όχι. Στο μεταξύ βέβαια είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένες εκτάσεις να «αξιοποιήθηκαν».
«Το αρμόδιο δασαρχείο έπειτα από μια πυρκαγιά κηρύσσει αναδασωτέες τις περιοχές που κάηκαν και ήταν πριν δάσος» τονίζει ο κ. Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων. Ομως, σύμφωνα με τον νόμο 3208/2003, για να χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος πρέπει να καλύπτεται από δασική βλάστηση σε ποσοστό πάνω από 25%. Το ποσοστό αυτό ήταν πριν 15%. Κατά συνέπεια αρκετές εκτάσεις από αυτές που κάηκαν θα εξαιρεθούν της δασικής προστασίας».


ΣXETIKA ΘEMATA
Η Αττική δεν θα ξαναγίνει ποτέ η ίδια_(...EΛΛAΔA...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ λέγοντας τη γνώμη μου.