ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ & ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑ.

Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


ΒΑΡΝΑΒΑΣ – Χατζήθι... οδοιπορικό μετά την πυρκαγιά.


Προχωρήσαμε σε μία περιοχή Χατζήθι (Αγ. Παρασκευής ) περίπου μισό χιλιόμετρο δεξιά και νότια από το ομώνυμο ξωκλήσι, μπροστά από την ιδιοκτησία του Μ. Αποστολόπουλου και σταματήσαμε σε ένα σημείο της ρεματιάς με τον πλατανότοπο του Κουτουμάνου, όπου το μέγεθος της καταστροφής φαινόταν σε όλο του το «μεγαλείο». Με φόντο το καμένο βουνό προσπαθήσαμε να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα για τις αρνητικές συνέπειες που είχε η πυρκαγιά στο περιβάλλον.
Σημαντικό είναι και πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα διαβάσετε αμέσως πιο κάτω προέρχονται από έναν άνθρωπο του οποίου η δουλειά είναι η προστασία και συντήρηση του δάσους. Ένα δεύτερο σημαντικό είναι ότι τη μέρα της πυρκαγιάς ήταν και ο ίδιος παρόν στις προσπάθειες κατάσβεσης της στο δάσος. Τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε τα κωδικοποιήσαμε αμέσως πιο κάτω.
Η μεγάλη αυτή δασική έκταση που χρειάζεται δεκαετίες για να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση χάθηκε μέσα σε 45 λεπτά.
Η πυρκαγιά στην προκειμένη περίπτωση οφείλεται στην μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών του δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Βαρνάβα.
Συνέπειες στο έδαφος 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μετά την πυρκαγιά είναι η διάβρωση. Μία σημαντική προσφορά των φυτών του δάσους είναι ότι συγκρατούν το χώμα. Έτσι, η πρώτη συνέπεια της καταστροφής των φυτών είναι η διάβρωση του εδάφους η οποία μάλιστα μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο.
Αντιδιαβρωτικά έργα
Για αποφυγή της διάβρωσης θα πρέπει να γίνουν δύο έργα στην περιοχή: τα κορμοφράγματα και τα κορμοδέματα. Με τα έργα αυτά θα συγκρατηθεί το χώμα και να δεν θα παρασυρθεί από το νερό της βροχής.
Το δεύτερο μεγάλο έργο που θα πρέπει να γίνει στη περιοχή είναι η σπορά με την οποία γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης των καμένων δέντρων. Η δεντροφύτευση είναι μία εναλλακτική μέθοδος η οποία όμως δεν είναι τόσο αποδοτική σε σύγκριση με τη σπορά αφού τα δεντρύλια που φυτεύονται χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να επιβιώσουν.
Συνέπειες στη Βλάστηση
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επαναφορά των κωνοφόρων (πεύκων) που είναι και το κυρίαρχο δέντρο του δάσους. Για την επαναφορά του δάσους στην αρχική του κατάσταση θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες.
Επίσης έχουμε χαμηλότερα φυτά όπως η λατζιά, η περνιά, η αντρουκλιά και τρεμιθιά. Τα φυτά αυτά πρεμνοβλαστάνουν δηλαδή μετά την πυρκαγιά βλαστάνουν από μόνα τους. Και γι΄αυτό σε λίγα χρόνια οι θάμνοι αυτοί θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
Πως επηρεάστηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Οι κάτοικοι έπαθαν τεράστιες ζημιές τόσο οι αγρότες που έχασαν τα δέντρα και τα υποστατικά τους όσο και αυτοί που είχαν αγόραζαν οικόπεδα για ανοικοδόμηση στην περιοχή αφού η περιοχή δεν είναι περιβαλλοντικά φιλόξενη.
Συνέπειες στην πανίδα
Στο δάσος υπήρχαν λαγοί, πέρδικες, φάσσες, αλεπούδες και αρκετά ερπετά. Τα εδαφόβια ζώα όπως λαγοί, αλεπούδες αλλά και αρκετά ερπετά βρέθηκαν καμένα.
Ποιότητα του νερού Η ποιότητα του νερού επηρεάστηκε αφού λόγω της διάβρωσης τα νερά έχουν μέσα πολύ χώμα πράγμα το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα του.
Επίσης μετά από μία πυρκαγιά η απορροφητικότητα του εδάφους χάνεται με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να μην εμπλουτίζει τα υπόγεια νερά. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα επέλθει και μείωση των υπόγειων νερών της περιοχής.
Έρευνα.
κατέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων διαπίστωσε αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών απο παρόμοιες αιτίες.
Επίλογος
 Η πυρκαγιά που κατέκαψε τα δάση του Βαρνάβα και ιδιαίτερα της ανατολικής πλευράς ήταν από τα χειρότερα συμβάντα στην περιβαλλοντική ιστορία του χωριού μας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Οι αρνητικές συνέπειες είναι αμέτρητες τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και των ψυχικών τραυμάτων των ανθρώπων που ζούν στην περιοχή είναι δύσκολη. Πρέπει όλοι να ενημερωθούμε και να αναλάβουμε δράση.
Η αποφασιστικότητα των κατοίκων της κοινότητας Μακίστου Ηλείας στις πυρκαγιές του 2007 και η αγάπη για τον τόπο τους μας γέμισαν ελπίδες.
Ας τους μιμηθούμε λοιπόν και ας προσφέρουμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι για να κάνουμε τον Βαρνάβα μας πιο πράσινο.

Μελέτη αποκατάστασης και Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα - των  Δασών και της Προστασίας του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ λέγοντας τη γνώμη μου.