ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ & ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑ.

Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


Μάχη με το χρόνο για αντιπλημμυρικά έργα στη Β.Α. Αττική

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Σκληρή μάχη με το χρόνο για να αποφευχθεί η μόλυνση των νερών της λίμνης του Μαραθώνα και οι εκτεταμένες πλημμύρες από τις βροχοπτώσεις καλούνται να δώσουν τα συνεργεία των εργοληπτικών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί εδώ και τρεις μέρες στην πυρόπληκτη Βορειανατολική Αττική.

Τις τελευταίες μέρες είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες και πυρετώδεις συσκέψεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των συνδέσμων των τεχνικών εταιρειών, του ΣΑΤΕ και του ΣΤΕΑΤ, προκειμένου να οριστεί ο κατάλογος των κατασκευαστικών εταιρειών που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Σε μία προσπάθεια τα σχετικά έργα να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να ολοκληρωθούν οι μελέτες, οι συνεργαζόμενοι με το ΥΠΕΧΩΔΕ επιστήμονες πραγματοποιούσαν αυτοψίες μέχρι και το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο Μαραθώνας, το Μαρκόπουλο και το Γραμματικό βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, με τον κίνδυνο  μόλυνσης των υδάτων της λίμνης του  Μαραθώνα να εξακολουθεί να υφίσταται, όπως παραδέχονται στο Capital.gr ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν ότι λόγω της επικείμενης αλλαγής των καιρικών συνθηκών «τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου».

Η διαδικασία που ακολουθείται, όπως σε όλες τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, είναι αυτή του κατεπείγοντος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναθέτει απευθείας και χωρίς διαγωνισμό στις εργοληπτικές εταιρείες της χώρας την ανάληψη των εργασιών αποκατάστασης ζημιών, με τον ΣΑΤΕ να έχει αποστείλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ  πίνακα εταιρειών μελών του που  διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, αλλά και τις ουσιαστικές δυνατότητες, να εκτελέσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα απαιτούμενα έργα. Πρόκειται για εταιρείες που κατέχουν πτυχίο 7ης, 6ης και 5ης τάξης, καθώς και 4ης τάξης, με έδρα το νομό Αττικής.

Ήδη επτά εργολαβίες που αποτελούνται από το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας από κοινού με εργοληπτικές εταιρείες μικρότερων τάξεων έχουν αναλάβει την εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών εργασιών, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων, έργα προστασίας πρανών και κατασκευή αναβαθμών από συρματοκιβώτια ή από σκυρόδεμα σε κατάλληλες θέσεις για την συγκράτηση φερτών υλικών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με δήλωσή του σημειώνει πως «για την ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων  και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της Β.Α Αττικής άρχισε ήδη να εφαρμόζεται το επιτυχημένο μοντέλο της Πάρνηθας». Η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων ξεκίνησε και εξειδικευμένοι δασεργάτες από την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα έχουν ξεκινήσει στις καμένες περιοχές τις απαραίτητες εργασίες.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, τα προβλήματα δεν έλειψαν όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΑΤΕ, η οποία περιέχει “αιχμές” εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σύνδεσμο ανώνυμων τεχνικών εταιρειών, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι μηχανογραφημένες, γεγονός που θα «διασφάλιζε  την άμεση  αποκατάσταση ζημιών από έκτακτες ανάγκες».

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΣΑΤΕ προς τον κ. Σουφλιά “η πλήρης μηχανοργάνωση της Υπηρεσίας (σ.σ. Δ.15), την οποία έχει κατ’ επανάληψη προτείνει ο ΣΑΤΕ, πέραν της διαφάνειας που θα προσέφερε, θα βοηθούσε σημαντικά και σε παρόμοιες έκτακτες περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων, αφού ανά πάσα στιγμή θα ήταν εφικτή η επιλογή κατάλληλων εργοληπτικών εταιρειών κατά περίπτωση (π.χ. εξειδίκευση εργασιών και ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανά κατηγορία εργασιών κ.ο.κ.)”. Τονίζεται, επίσης, ότι τα κριτήρια (π.χ. ύψος ανεκτέλεστου, μηχανολογικός εξοπλισμός, οικονομική ευρωστία εταιρείας) που χρειάζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάθεση των αντιπλημμυρικών έργων βρίσκονται στα αρχεία της αρμόδιας διεύθυνσης Δ. 15 του ΥΠΕΧΩΔΕ, “χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει καταστεί εφικτή η με άμεσο τρόπο εξαγωγή από αυτά τέτοιων πληροφοριών”.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ λέγοντας τη γνώμη μου.