ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ & ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑ.

Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


Οι φωτιές «έπνιξαν» τη λίμνη





 Τα αλογα βοηθούν στα αντιδιαβρωτικά εργα.

Οι μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ που μόλις ολοκληρώθηκαν αποδεικνύουν πως η ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Μαραθώνα υπέστη τεράστια ζημιά, κάτι που, εκτός των άλλων, ενισχύει και τις ανησυχίες για την ποιότητα των υδάτων της λίμνης που υδροδοτεί την πρωτεύουσα και τους δήμους της Αττικής.

Οι επιστήμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησαν στη χαρτογράφηση του δικτύου των ρεμάτων και χειμάρρων, υπολόγισαν τις επιφάνειες των λεκανών απορροής και του ποσοστού αυτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενώ εντόπισαν τις περιοχές που ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα πλημμυρών και κατολισθήσεων. Προηγήθηκαν αεροφωτογράφηση και δορυφορική απεικόνιση της πληγείσας περιοχής.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο.
Οι καμένες περιοχές στις λεκάνες απορροής του Μαραθώνα και της Ραφήνας έχουν έκταση 152.200 στρεμμάτων, επί συνόλου 411.000 στρεμμάτων. Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων της Αττικής από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου αγγίζει τα 183.378 στρέμματα.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς επισκέφθηκε χθες τις καμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και επιθεώρησε τα αντιδιαβρωτικά έργα. Διακόσιοι σαράντα δασεργάτες από τη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα φτιάχνουν κορμοπλέγματα - κλαδοπλέγματα στη λίμνη του Μαραθώνα, στον Αγιο Στέφανο και στη λεκάνη απορροής της Ραπεντώσα (Σταμάτα, Ροδόπολη).
Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε πως έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 180 χιλιόμετρα κορμοπλεγμάτων, ενώ προχθές ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στον Βαρνάβα και στο Γραμματικό.

Παράλληλα πραγματοποιούνται με 7 εργολαβίες έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που περιλαμβάνουν καθαρισμούς ρεμάτων, έργα προστασίας πρανών, κατασκευή αναβαθμών και συγκράτηση φερτών.
Οι εργολαβίες γίνονται στα ρέματα Αγίας Τριάδας και Οινόης, σε ρέματα στο Σέσι, στα ρέματα Σπαρτόρεμα, Στεφανόρεμα και ρέμα Αγ. Στεφάνου (Βρυσάκι), στη λεκάνη απορροής του αντιπλημμυρικού φράγματος Ραπεντώσας και στα ρέματα της Ν. Μάκρης. Μία εργολαβία εκτελείται στα ρέματα της περιοχής που ανήκουν στην λεκάνη απορροής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (Νταού Πεντέλη, Καλλιτεχνούπολη, Ντράφι).
Αναφερόμενος στους τρόπους αποκατάστασης της βλάστησης, ο υπουργός δήλωσε πως τα δάση μέσης και μεγάλης ηλικίας αναγεννιούνται μόνα τους εφόσον δεν υπάρξει βοσκή. Για τις εκτάσεις που είχαν αναδασωθεί και ξανακάηκαν θα υπάρξει ειδική μελέτη αναδάσωσης.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ λέγοντας τη γνώμη μου.