ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ & ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑ.

Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


Επιμένουν στην παρανομία


(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 17-03-11)

thumb
Σε «ντέρμπι αιωνίων», ανάμεσα δηλαδή στα συμφέροντα και την κοινή λογική, έχει εξελι­χθεί η ιστορία με τους δασικούς χάρ­τες, με το σκορ να είναι μέχρι στιγ­μής 12-3 υπέρ εκείνων που δεν θέ­λουν να αναρτηθεί και να επικυρωθεί κανένας δασικός χάρτης, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη και πανάκριβη περι­οχή της Βορειοανατολικής Αττικής.
Έτσι, αν και το υπουργείο Περιβάλ­λοντος είχε δεσμευτεί ότι τον περα­σμένο Σεπτέμβριο (!) θα γίνονταν αναρτήσεις δασικών χαρτών σε 15 δήμους της Αττικής που έχουν πλη­γεί επανειλημμένα από πυρκαγιές και καταπατητές, τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να μπορέσει να αναρτή­σει δασικούς χάρτες σε τρεις περιο­χές και συγκεκριμένα σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη. Και κάνει αγώνα δρόμου διότι υπάρχουν ακό­μα πολύ ισχυρές δυνάμεις που επι­διώκουν να μη γίνουν ούτε αυτές οι συμβολικές αναρτήσεις και επικυρώ­σεις.

«Μαύρο» χρήμα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφο­ρίες, το μέτωπο κατά της ανάρτησης και επικύρωσης δασικών χαρτών έχει διακομματικά χαρακτηριστικά – χω­ρίς βέβαια κομματική εντολή – και ισχυρούς υποστηρικτές εντός του υπουργείου Περιβάλλοντος, εντός της περιφέρειας αλλά και εντός της ίδιας της Διεύθυνσης Δασών.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρί­ζουν καλά τι συζητείται στις κλειστές συσκέψεις, εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες υπάρχει συντονισμένη επιχεί­ρηση με στόχο να καθυστερήσει η επικύρωση των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποτύχει συνολικά το έργο.
Το παιχνίδι έχει να κάνει με τα τε­τελεσμένα που δημιουργεί η επικύ­ρωση ενός δασικού χάρτη στις περι­οχές - «φιλέτα» της Αττικής, αφού πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποχαρακτηρισμών, καταπατήσεων και εμπρησμών, μια και όποια έκτα­ση θα επικυρωθεί ως δάσος ή δασι­κή δεν θα μπορεί να αλλάξει χαρα­κτήρα.
Η επικύρωση ενός δασικού χάρτη αυτόματα κλείνει τη στρόφιγγα της ροής «μαύρου» χρήματος που εδώ και δεκαετίες έχει θρέψει γενιές και γενιές με περίεργους αποχαρακτηρισμούς δασών, με καταπατήσεις και αυθαίρετα μέσα σε καμένες δασικές εκτάσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα καθίστανται αόρατα από τους καθ’ ύλην αρμοδίους.
Η επικύρωση ενός δασικού χάρτη βγάζει αυτομάτως από το παιχνίδι και το κτηματομεσιτικό νταραβέρι, με αποτέλεσμα οι πανάκριβες πλην δασικές περιοχές της Βορειοανατο­λικής Αττικής να βγουν από τον «χάρ­τη».

Κροκοδείλια δάκρυα
Παρ’ ότι η σύνταξη δασολογίου εί­ναι συνταγματική επιταγή εδώ και 36 χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα, και όχι βέβαια τυχαία αφού κυριαρχεί η πο­λιτική τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Εδώ και δεκαετίες ύστερα από κά­θε πυρκαγιά και μπροστά στις αποτε­φρωμένες εκτάσεις οι πάντες δίνουν όρκους για αλλαγή πολιτικής και αρέ­σκονται σε καταγγελίες περί της ολι­γωρίας κατάρτισης δασολογίου και κτηματολογίου. Και όταν πια φτάνει η ώρα για την ανάρτηση και επικύρω­ση έστω ενός δασικού χάρτη, αρχίζει από τα ίδια πρόσωπα το στενό μαρ­κάρισμα και οι πιέσεις για να μην αλ­λάξει τίποτα. Είναι μάλιστα χαρακτη­ριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοπόροι τόσο στις αναδασώσεις όσο και στην άσκηση πίεσης για να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες εί­ναι επίσης τα ίδια πρόσωπα.
Σε αυτές τις πιέσεις συμμετέχουν ακόμη και στελέχη της Δασικής Υπη­ρεσίας, που με διάφορα προσχήματα επιχειρούν να μη χάσουν το συγκρι­τικό πλεονέκτημα που δίνει ο χαρα­κτηρισμός μιας έκτασης με το... μάτι, συνοδεία, βέβαια, του ίδιου του ιδι­οκτήτη.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέ­ρωση που έκανε η Τίνα Μπιρμπίλη, η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέ­λη θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι μόνο γι’ αυτές τις περιοχές θα κατα­τεθούν περισσότερες από 6.000 εν­στάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 3 με 4 χρόνια για να εκδικαστούν και στη συνέχεια να επικυρωθούν οι χάρτες, εάν βεβαίως φτάσει το εγχείρημα στο τελευταίο στάδιο και δεν ναυαγήσει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους και τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα, που και στις μέρες μας αποθεώνονται και νόμιμα και ηθικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ λέγοντας τη γνώμη μου.