Ποντίκι » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έτσι, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο (!) θα γίνονταν αναρτήσεις δασικών χαρτών σε 15 δήμους της Αττικής που έχουν πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές και καταπατητές, τώρα κάνει αγώνα δρόμου για να μπορέσει να αναρτήσει δασικούς χάρτες σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη. Και κάνει αγώνα δρόμου διότι υπάρχουν ακόμα πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιδιώκουν να μη γίνουν ούτε αυτές οι συμβολικές αναρτήσεις και επικυρώσεις.
«Μαύρο» χρήμα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέτωπο κατά της ανάρτησης και επικύρωσης δασικών χαρτών έχει διακομματικά χαρακτηριστικά – χωρίς βέβαια κομματική εντολή – και ισχυρούς υποστηρικτές εντός του υπουργείου Περιβάλλοντος, εντός της περιφέρειας αλλά και εντός της ίδιας της Διεύθυνσης Δασών.
Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συζητείται στις κλειστές συσκέψεις, εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες υπάρχει συντονισμένη επιχείρηση με στόχο να καθυστερήσει η επικύρωση των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποτύχει συνολικά το έργο.
Το παιχνίδι έχει να κάνει με τα τετελεσμένα που δημιουργεί η επικύρωση ενός δασικού χάρτη στις περιοχές - «φιλέτα» της Αττικής, αφού πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποχαρακτηρισμών, καταπατήσεων και εμπρησμών, μια και όποια έκταση θα επικυρωθεί ως δάσος ή δασική δεν θα μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα.
Η επικύρωση ενός δασικού χάρτη αυτόματα κλείνει τη στρόφιγγα της ροής «μαύρου» χρήματος που εδώ και δεκαετίες έχει θρέψει γενιές και γενιές με περίεργους αποχαρακτηρισμούς δασών, με καταπατήσεις και αυθαίρετα μέσα σε καμένες δασικές εκτάσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα καθίστανται αόρατα από τους καθ’ ύλην αρμοδίους.
Η επικύρωση ενός δασικού χάρτη βγάζει αυτομάτως από το παιχνίδι και το κτηματομεσιτικό νταραβέρι, με αποτέλεσμα οι πανάκριβες πλην δασικές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής να βγουν από τον «χάρτη».
Κροκοδείλια δάκρυα
Παρ’ ότι η σύνταξη δασολογίου είναι συνταγματική επιταγή εδώ και 36 χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα, και όχι βέβαια τυχαία αφού κυριαρχεί η πολιτική τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Εδώ και δεκαετίες ύστερα από κάθε πυρκαγιά και μπροστά στις αποτεφρωμένες εκτάσεις οι πάντες δίνουν όρκους για αλλαγή πολιτικής και αρέσκονται σε καταγγελίες περί της ολιγωρίας κατάρτισης δασολογίου και κτηματολογίου. Και όταν πια φτάνει η ώρα για την ανάρτηση και επικύρωση έστω ενός δασικού χάρτη, αρχίζει από τα ίδια πρόσωπα το στενό μαρκάρισμα και οι πιέσεις για να μην αλλάξει τίποτα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοπόροι τόσο στις αναδασώσεις όσο και στην άσκηση πίεσης για να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες είναι επίσης τα ίδια πρόσωπα.
Σε αυτές τις πιέσεις συμμετέχουν ακόμη και στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, που με διάφορα προσχήματα επιχειρούν να μη χάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνει ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης με το... μάτι, συνοδεία, βέβαια, του ίδιου του ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η Τίνα Μπιρμπίλη, η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι μόνο γι’ αυτές τις περιοχές θα κατατεθούν περισσότερες από 6.000 ενστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 3 με 4 χρόνια για να εκδικαστούν και στη συνέχεια να επικυρωθούν οι χάρτες, εάν βεβαίως φτάσει το εγχείρημα στο τελευταίο στάδιο και δεν ναυαγήσει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους και τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα, που και στις μέρες μας αποθεώνονται και νόμιμα και ηθικά!